Browserkrig flytter over på mobilen?

skyfire-mobileMobile World Congress 2010 er ikke engang officielt åbnet, men der er allerede gearet godt op for pressepumperne.

Sony Ericsson præsenterede en håndfuld nye mobiler på den fancy-schmancy Opium Mar-natklub ved vandet (dem hører man nok mere om senere), og tidligere på aftenen var der samlet 40 mobilvirksomheder på Hilton for ligesom at tage forskud på udstillingen når selve kongressen åbner imorgen, mandag.

Her kunne man se navigationssoftware, Bluetooth-headset og videochats – og så var der præsentationer af hele 3 mobilbrowsere!

Opera Mini – stadig på tronen

De fleste har nok hørt om Opera Mini, den fantastiske norske surfsoftware, der gør selv en ganske almindelig mobiltelefon til en acceptabel webmaskine. Opera Mini kører på over 50 mio mobiler, og er et glimrende alternativ til de indbyggede browsere i de fleste mobiler.

Noget af det smarte ved Opera er, at de så at sige lige kører hjemmesiderne igennem en trykpresse inden de kommer ud på mobilen. Det gør browseren superhurtig og sparer en masse, dyr datatrafik – til gengæld får man altså en tilpasset visning, og ikke den fulde weboplevelse.

Udover Opera Mini laver nordmændene også Opera Mobile, der viser hjemmesiderne ligesom på en almindelig computer, og så er de så småt ved at være klar til at rulle en widget-platform ud, der skal gøre det nemt at få vejrudsigt, Twitter, Facebook og så videre ud på mobilerne, også selvom de ikke har en software-butik tilknyttet ligesom iPhone eller Android.

Men Opera er nu ved for alvor at få konkurrence.

Skyfire og Bolt

Skyfire og Bolt er to amerikanske bud på mobilbrowsere, der vil kæmpe sig ind på markedet for både almindelige mobiler og smartphones.

Skyfire bryster sig især af at kunne vise både Flash og Silverlight, og videokompressionen i browseren fungerer nærmest gnidningsløst. Lige nu kører Skyfire på alle Symbian-mobilerne og på Windows Mobile, men en Android-version er lige om hjørnet.

Bolt viser også glimrende videostrømme, men satser i endnu højere grad end Skyfire på at være browseralternative til de mest enkle telefoner. De har dog også en solid brugerskare på Blackberry-telefonerne, siger de.

Bolt er i øvrigt også ved at lægge sidste hånd på en widgetplatform ligesom Opera, så der er godt nyt på vej til ejere af forholdsvis enkle mobiler, som dog også ønsker sig nem og hurtig adgang til Twitter og andre webbaserede tjenester.

Browserkrig på mobilen – eller fredelig sameksistens

Både Opera, Skyfire og Bolt er dog enige om, at konkurrencen mellem de forskellige mobilbrowsere primært er en god ting – der er nemlig plads, fordi gruppen af mobilejere der gerne vil på nettet hele tiden vokser. Og forskellige mennesker har forskellige mobiler og forskellige behov.

Der bliver altså næppe tale om en decideret browserkrig ligesom man har set det på web tidligere. Idag er der ikke åben krig mellem de 5-6 største pc-browsere, selvom det måske er at strække den lidt at påstå at de lever i fredelig sameksistens…

Men indtil videre lader det til, at mobilbrowsere faktisk kan finde hver deres niche til generel glæde for os brugere…

PS. Nej, jeg har ikke nævnt Firefox Mobile. Dels var de ikke med til arrangementet, dels er den stadig ikke rullet ud til meget mere end 2-3 mobile dimser. Men det bliver interessant at se om Mozilla kan veksle deres pc-fanskare til mobilbrugere når den tid kommer…

LINKS:
Opera Mini
Skyfire
Bolt
Firefox for Mobile
Apple Safari
Flot grafik over verdens mobilbrowser-brug

Reklamer

2 kommentarer to “Browserkrig flytter over på mobilen?”

  1. Harddisken uge 10, 2010: Singularitet, surround og mobilbrowsere « Harddisken Says:

    […] LINKS: Singularity University Soundbar til fladskærmen Tiårsjubilæum for dotocom-boblen (Wired-artikel) Læs her tidligere artikel om mobilbrowserne, med masser af links. […]

  2. Opera på din iPhone? « Harddisken Says:

    […] af: Anders Høeg Nissen, 21:36 14. april 2010 For en måneds tid siden fortalte vi om de mange mobilbrowsere der efterhånden findes derude – Bolt, Skyfire, Opera Mobile, og så videre. De har dog […]


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: