Betyder Google noget for Kina?


Kina_computer_chris2k

Hør udsendelsen

Skal Kinas netbrugere have adgang til Google og et ucensureret net? Eller må Google forlade Kina, fordi de ikke længere vil følge de kinesiske censurregler? Og hvad siger den menige kineser?

For et par uger siden bekendtgjorde Google, at man ikke længere ville censurere sin søgemaskine i Kina. Det var ellers den betingelse, Google indgik med Kina, for at kunne etablere sig i landet. Men Google blev i december hacket. Angrebet kom fra computere i Kina, og selvom Google ikke peger på den kinesiske regering som skyldig, så har firmaet alligevel valgt at droppe sin filtrering af søgeresultater i Kina.

”Det betyder intet for Kina, hvis Google rejser,” mener John Naisbitt.

John Naisbitt har i årtier forudsagt samfundsmæssige, politiske og teknologiske udviklinger. John Naisbitts første bog ”Megatrends” fra 1982 er en international bestseller, og han nyder stor respekt som fremtidsforsker i vide kredse og har været rådgiver for flere amerikanske præsidenter. Siden 2007 har den nu 81 år gamle John Naisbitt  sammen med sin hustru og tidligere forlægger Doris drevet The Naisbitt China Institute i Kina. De har lige udgivet bogen  “Kinas Megatrends – 8 søjler i et nyt samfund”.

Der er over 350 millioner internetbrugere i Kina. Men de kan ikke surfe frit på nettet, ligesom vi kan her i vesten. De bor nemlig bag the great firewall – en omskrivning af den kinesiske mur til moderne digitalt slang. Man anslår at cirka 30,000 offentligt ansatte kinesere holder øje med den kinesiske del af internettet. Søgeord som “demokrati”, “Falun Gong” eller “porno” giver en fejlmeddelelse. Visse amerikanske, europæiske og taiwansiske websites er slet ikke tilgængelige i Kina. Men det er ikke kun regeringsansatte, der filtrerer nettet. Også udenlandske internetvirksomheder som Yahoo og Google er tvunget til at filtrere deres sider i Kina for at kunne få lov til at operere på det kinesiske marked. Det er den filtrering, Google har sagt nej til at opretholde.

Google var aldrig glad for censur
Manden, der sad for bordenden , da Googles ledelse traf denne beslutning,  er David Drummond. Han er juridisk direktør hos Google.

”Vi har aldrig haft det godt med at censurere i Kina”, siger David Drummond.

”Da vi etablerede os i Kina var formålet at få den kinesiske regering til at være mere åben på internettet. Desværre er alting blevet mere lukket og stramt i Kina i de forgangne år. Vi har hele tiden sagt, at vi forbeholdt os retten til at tage vores tilstedeværelse i Kina op til vurdering igen. Vi har besluttet at tilbyde Googles produkter til kineserne på samme forudsætninger som alle andre i verden – dvs. uden censur.  Internetcensur er virkelig et problem mange steder i verden. Det er på tide at andre regeringer lægger pres på de regeringer, der udøver censur på internettet.”

Dårlig undskyldning
John Naisbitt siger, at kineserne ser det som kontraktbrud.

”Google gik med at filtrere sine sider for at få lov til at operere i Kina. Nu vil de bryde aftalen pga. noget hacking. Det forstår kinerserne ikke. For dem er der tale om en forretningsaftale, som nu bliver brudt.”

Han ser det som en dårlig undskyldning fra Googles side.

”Der er masser af hacking i Rusland, men det siger Google ikke noget til. Men det går ikke så godt for Google i Kina. Den kinesiske søgemaskine Baidu er skræddersyet til kinesiske forhold i modsætning til Google, og derfor taber Google”, mener John Naisbitt.

Baidu sidder på 70 procent af markedet for søgemaskiner i Kina. Google har 30 procent.

Kinesere er ligeglade med censur
Ifølge Doris Naisbitt, så bekymrer den menige kineser sig ikke om censur på nettet. De er langt mere optaget af alle de nye muligheder, som internettet har givet dem.

”Den almindelige kineser vågner ikke om morgenen og tænker, hvad sagde Dalai Lama i går eller hvordan fortolker vi Den Himmelske Freds Plads”, siger hun.

”Han vågner og tænker, hvordan går det med mine aktier i dag, hvad laver min konkurrent, hvordan har min kæreste det i dag? Kineserne oplever lige nu den største økonomiske frihed nogensinde. Det optager dem.”

Men måske handler det ikke så meget om den menige kineser. David Drummond fra Google siger, at deres træk var vigtigt af hensyn til Googles egne værdier.

”Det er menneskerettighedsspørgsmål”, siger han og trækker et stykke papir frem og begynder at læse op af FNs Menneskerettighedserklæring artikel 19 om ytringsfrihed på tværs af medier og landegrænser.

”Det her er skrevet i 1948, men det lyder som om, de tænkte på internettet.”

Lige nu arbejder Google uden censur i Kina, og det håber de, at kunne blive ved med.

LINKS

Video med David Drummond fra DLD

Video med John og Doris Naisbitt fra DLD

John Naisbitt

Jimmy Wales

Jeff Jarvis

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: