vrrrRRROOOOMMMM! HøjhastighedsDanmark på vej!

netværkSom nævnt igår præsenterede den Sander-udnævnte Højhastighedskomité her torsdag sin Bredbåndsrapport hos Videnskabsministeriet i Bredgade.

Rapporten sætter fokus på hvordan Danmark kan og bør udnytte mulighederne i højhastighedsnetværk, hvad enten det nu er kobber, fiber eller mobil. Det handler blandt andet om digitale offentlige tjenester, cloud computing, nye undervisningsværktøjer og meget mere.

Hvis  man selv vil orientere sig i baggrunden og komiteens anbefalinger finder man her videnskabsminister Helge Sanders kommentarer og selve rapporten med bilag hos It- og Telestyrelsen. På Youtube finder man også en række korte videoer med kommentarer fra alle komiteens medlemmer.

Tak for indsatsen, men hvad nu?

Til selve pressemødet var det efter ministeren primært formand Erik Bonnerup der førte ordet i en slags overflyvning af rapporten og et udvalg af dens anbefalinger – nogle overordnet strategiske, andre mere konkrete. Han lagde også vægt på at komiteens arbejde med afleveringen af rapporten nu for så vidt er overstået – det er op til Helge Sander at følge visionerne til dørs.

Helge Sander var på vej til regeringskonference og havde forståeligt nok ikke mange konkrete svar eller kommentarer, udover et “tak for indsatsen” og “nu må vi trække i arbejdstøjet.”

I dækningen op til offentliggørelsen og i spørgsmålene ved pressemødet var der en del fokus på hvorvidt man skal gå efter 80 eller 99 procents dækning med 50 Mbit bredbånd i Danmark inden 2013, og er man fx fiberleverandør eller netværksfirma er det selvfølgelig temmelig vigtigt.

At fokusere så kraftigt på præcise rammer for bredbåndet er dog at skyde forbi målet, selvom det nok er forståeligt – det er trods alt et af de få helt konkrete spørgsmål man kan diskutere.

Fra tanke til handling – hvordan?

Jeg synes det burde være langt mere interessant så snart som muligt at komme igang med at snakke om hvordan vi gør anbefalingerne i rapporten – som et meget langt stykke henad vejen ser vældigt fornuftige ud – til virkelighed. For hvis først det offentlige tilbyder (og pusher) de digitale løsninger på en brugervenlig, agil og fleksibel facon til både borgere og erhvervsliv, så skal det rigtigt brede bånd nok også blive efterspurgt (og forhåbentlig leveret) i langt størstedelen af landet.

Så lad os da komme igang med at skubbe på de ægte Government 2.0-løsninger. Lad myndigheder, kommuner, styrelser og så videre eksperimentere med sociale tjenester, cloud computing og telekonferencer og se om det giver den ønskede blanding af besparelser og bedre service. Og hvis ikke, så prøve noget nyt, der er masser af muligheder!

Og det samme gælder de øvrige områder – undervisning, sundhed, erhvervskontakt og så videre – kom igang med at ændre et gammeldags mønster og kom op i gear.

Åbenhed, fleksibilitet og gov 2.0

En af de ting der blev vendt efter pressemødet var fx ideen om at få en Chief Technology Officer i Danmark (efter amerikansk forbillede). En person som kan skubbe på udviklingen og være med til at få både borgere og (især) offentlige instanser til at tænke it og tjenester på en måde der for alvor udnytter de brede bånd, de sociale medier, cloud-services eller hvad det nu er.

Der er givetvis mange it-folk i kommuner, ministerier, etc som er fyldt med gode ideer – og endnu flere firmaer og borgere! En CTO kunne fungere som fyrtårn for en omkalfatret offentlig sektor der tog det på sig at være innovations-spydspids med særlig forpligtelse til at tage imod ideer og input nede- og udefra.

Og apropos forpligtelser, så har det offentlige jo en del af slagsen i denne sammenhæng – omkring sikkerhed, service, assistance til dem som ikke er it-stærke, etc – men mon ikke de krav også kan honoreres i et mere fleksiblet og fremtidsrettet NetDanmark?

I næste uges program sætter vi fokus på Bredbåndsrapporten – giv gerne dit besyv med inden da!

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: