Musikkens DNA og kamelæonguitaren

chamelon guitar

Hør udsendelsen

Hvis man har en iPhone, så kender man også til alle de små programmer, man kan downloade til den. Lige fra Facebook til vejrudsigter og computerspil. Nu har den danske opfinder, iværksætter, internetpioner, kunstmaler med mere Balder Olrik lavet en app – som de kaldes  -til iPhone. Den skal hjælpe komponister, som er kørt fast foran flyglet. Han har simpelthen dissekeret 9.000 af de sidste 80 års største hits og hældt deres DNA ned i iPhonen, så komponister altid kan finde råd, når der kommer klumper i harmonierne.

Balder Olrik har lavet database og nogle algoritmer, som han og hans hjælpere har tastet oplysniger om de 9.000 sange ind i.

“Her er alt fra Dizzy Gillespie til Metallica,” siger han.

Men man kan ikke gå ind og finde de enkelte sange, da det strider mod ophavsretten. Derimod kan man slå op i programmet ProChords på ens iPhone og vælge en akkord. Så får man et forslag til den næste akkord, der passer i rækkefølgen rent harmonisk. På den måde kan man gradvist bygge en komposition op.

Når man har gjort det, så kan man spille harmonirækkefølgen på flyglet eller overføre projektet til ens computer, hvor man kan arbejde videre med at arrangere det for flere stemmer og instrumenter.

Kamæleonguitaren
I Boston i USA sidder den israelske ph. d. studerende Amit Zoran på MIT Media Lab med en turkisfarvet el-guitar. Eller rettere – den ligner en el-guitar, men den lyder som en akkustisk guitar.

Amit Zoran har prøvet at lave fremtidens guitar af nye og gamle materialer. Bag på guitaren sidder en lille computer, som via sensorer opfanger de vibrationer, som strengene laver i guitarens materiale og omsætter dem til lyd.

Midt i guitarens krop er der et hul, hvor man kan udskifte de små træplader, der giver input til computeren. Amit Zoran kalder træpladen for en resonator, og han har lavet 30 forskellige. Materialet er træ af forskellige typer lige fra et stykke sitka gran fra en 200 år gammel bro i Vermont til egetræ – et materiale, som aldrig har været brugt til guitarer før.

Amit Zorans drøm er, at alle skal kunne lave sin egen resonator. Nogle vil måske bygge en resonator af en gammel stol, de finder på gaden. Men i princippet kan du tage hvilket som helst et stykke træ, cement, gammelt glas, et blad eller et stykke papir. Interfacet er det samme – men du kan sætte forskellige materialer ind.

“Det kan være et stykke papir til 10 cent eller solidt guld,” siger Amit Zoran.

Også i Harddisken

Nikolaj Sonne giver gode råd til køb af konsoller, der skal kunne mere end spil .

IT-nyheder om Det Kgl. Biblioteks bejlen til Google om hjælpt til digitalisering.

Soundcloud er en service, hvor musikere kan dele og markedsføre musik.

Reklamer

4 kommentarer to “Musikkens DNA og kamelæonguitaren”

 1. Christian Taylor Hauschild Says:

  Efter at have hørt denne udgave af harddisken skrev jeg med det samme en mail til min makker i Skotland. Han arbejder som komponist og producer. Jeg tænkte han ville finde prochords interessant.
  Med det samme fik jeg et svar:
  “Wow that looks brilliant. I’m going to get that. Thanks. What a world that we live in that someone can do a radio show in Denmark and make a sale in Scotland that very morning.”
  Og hvor har han dog ret.:)

 2. Kristoffer Says:

  Kamæleonguitaren var et lyt værd, men gennemgangen af en Jeff Beck stratocaste undrede mig. Det tyder på lidt skidt research i et ellers glimrende radioprogram.
  Fender er ikke just kendt for at være innovative, mens Gibson (som også kaldes gammeldags i programmet) har lavet denne:
  http://www.gibson.com/robotguitar/

 3. Jeser Says:

  I udsendelsen blev der lovet links til videoer om denne innovative guitar, men hvor er de?

 4. Anders Høeg Nissen Says:

  Ja, undskyld – det er gået slidt stærkt med at få de gamle udsendelser over i det nye site.
  Dun finder linkene i hørespalten her: http://www.dr.dk/P1/harddisken/Udsendelser/2009/12/23142305.htm
  Beklager rodet – god fornøjelse!


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: