It skal redde verden

datamuseum2Hør udsendelsen

En ofte citeret statistik siger, at informationsteknologi står for cirka 2% af den samlede CO2-udledning – eller omtrent det samme som den internationale flytrafik.

Der er med andre ord gode muligheder for at gøre et pænt indhug i CO2’en, hvis teknologien bliver mere energibesparende – og det arbejder man selvfølgelig på.

Men noget mere interessant er det måske samtidig at se på hvordan it kan hjælpe områder som transport, infrastruktur, byggeri og så videre med at blive mere effektive – og her vurderer man at bedre brug af it kan hjælpe med at spare mellem 15 og 25% af udledningen af CO2.

Teknologi er en del af løsningen

– Informationsteknologi vil ikke i sig selv løse vores problemer – men problemerne kan ikke løses uden it, siger Rob Bernard.

Rob Bernard er manden, der i Microsoft sørger for at have det store overblik og lægge de store planer, når det angår miljø, bæredygtighed og klima. Det strækker fra at indføre bionedbrydeligt bestik i kantinen hele vejen op til de overordnede mål for effektivisering af produktporteføljen og hjælpeprogrammer til udviklingslandene.

Det er klart at Microsoft forsøger at gøre en klimaindsats på mange forskellige måder – det er et kæmpefirma med mange forskellige jern i ilden. Der er både butikker, software, datacentre, styresystemer, spillekonsoller og meget mere i pakken.

Men et af de områder som flest af os stifter praktisk bekendtskab med, er nok strømstyringen i de computere vi omgiver os med til dagligt.

Historisk har det nok mest været noget man har været inde at rode med, hvis batteriet i den bærbare var ved at være gammelt og hurtigt løb tør for strøm, men i nyere styresystemer som Windows 7 er såkaldt power management blevet en integreret del.

Bedre chips bruger mindre strøm

En lignende udvikling foregår faktisk allerede på det mere grundlæggende niveau, der handler om design af selve de mikrochips der er den vigtigste indmad i computerne.

Det fortæller Laurie Wigle, der er leder af chipproducenten Intels øko-teknologi:

– Der er grundlæggende to måder at gøre en chip mere energivenlig på. Den ene er at bygge komponenter der bruger mindre energi når de kører, den anden er ved at sørge for, at de dele af chippen der ikke bliver brugt til beregninger i et givet tidsrum heller ikke bruger energi.

Både Microsoft og Intel mener altså – ikke overraskende – at it vil spille en stor rolle i indsatsen mod klimaproblemerne.

– Den største udfordring vil dog være at ændre adfærden hos forbrugere og firmaer, siger Laurie Wigle, der dog håber og tror at det vil lykkes at vende udviklingen…

Også i Harddisken i denne uge:

Vi besøger det såkaldte Energy Aware House på Bright Green Expo i Forum og ser på intelligent strømstyring i hjemmet, og så taler vi med folkene fra det engelske firma AMEE, der vil indsamle alle data om energiforbrug i hele verden!

I gadgetnyhederne taler vi om en Canon-kamera, der har færre – men bedre – megapixel end forgængeren, og om Googles nye mobile billedsøgning, Goggles.

I it-nyhederne taler vi om teknologiken bag James Camerons 3D-eventyr Avatar, der har premiere fredag den 18. december.

Endelig taler vi med en iransk journalist om hvordan blogs og tjenester som Twitter har spillet en rolle i månederne efter det kontroversielle præsidentvalg i sommer.

Reklamer

2 kommentarer to “It skal redde verden”

  1. Ole Damgaard Says:

    “Just a moment….Just a moment.

    I’ve just picked up a fault in the AE-35 Unit.

    Its going to go 100 percent failure within 72 hours.”

  2. Ole Damgaard Says:

    Ja, altså forrige kommentar var simpelthen fordi billedet på den her artikel minder mig om en AE-35..


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: