Sådan lyder CO2

surround_lilleHør udsendelsen

– Vi kan ikke smage, føle eller lugte CO2, og det bliver let en meget abstrakt størrelse i klimadebatten, siger lektor Morten Breinbjerg fra Informationsvidenskab på Århus Universitet.

Derfor står han bag installationen ‘Atmosfære – lyden af CO2’, der skal opstilles på Rådhuspladsen under klimatopmødet.

Installationen består af en slags lysbeklædt monolit med indbyggede højttalere, der i skiftende lyde og billeder viser det aktuelle CO2-niveau fra tre steder i København. På den måder håber man at kunne illustrere ét af de forhold i klimaet som vi taler så meget om, men som kan være svært at fornemme på egen krop.

Det digitale byliv
‘Atmosfære’ er bare ét af mange digitale projekter på Center for Digital Urban Living, et strategisk forskningscenter på Århus Universitet, der i øvrigt har mange private og offentlige firmaer som samarbejdspartnere.

– Digitaliseringen af hele vores samfund er for alvor ved at slå igennem i disse år, og samler sig til det man kan kalde et digitalt lag, siger lektor Martin Brynskov, også fra informationsvidenskab på ÅU.

– Derfor er det vigtigt at vi forsker i hvordan det påvirker vores liv – ikke mindst i byerne hvor udviklingen nok slår stærkest igennem – både i hverdag, kultur, politik og resten af vores liv.

Pyramidespil, iPhone-programmer og interaktive vægge
I denne tid laver man på Digital Urban Living naturligt nok mange projekter der relaterer sig til vores klima – man har blandt andet tidligere på året i Århus kunnet opleve en såkaldt klimavæg, hvor forbipasserende med deres bevægelser styrede en række talebobler med ord fra klimadebatten der blev projiceret op på muren på Ridehuset.

Og netop nu er der også mulighed for at deltage i Planetary Pledge Pyramid, et Facebook-spil med god samvittighed, hvor man kan stemme på de bedste klimaideer og hvor man lover at give 50 kroner til den idé brugerne giver flest stemmer.

Har man en iPhone vil man også snart kunne følge med i den aktuelle stemning i klimadebatten ved at installere programmet Klimatrends på mobilen (link åbner iTunes). Her bliver stemningen illustreret som stigende eller faldende vandstand, og nyheder, Twitter-beskeder og så videre dukker op som isflager man kan klikke på for at læse mere.

Ligesom de fleste andre projekter på centret er Klimatrends også et samarbejde med en række eksterne partnere, blandt andre JP og DR, for blot at nævne et par af dem.

Også i Harddisken i denne uge:

Gadgetnews, hvor Nikolaj Sonne fortæller om en Garmin-GPS, der er proppet med smarte funktioner. Den er online hele tiden og det er supernemt at søge på firmaer, cafeer, mennesker og meget mere så man kan blive vist sikkert frem

I It-nyhederne fortæller Henrik Føhns blandt andet om en razzia på en svensk hackerspace og om Googles nyeste tilbud til de trængte nyhedshuse.

Endelig kan man høre om Audioboo, en slags lydversion af Twitter, der gør det nemt og enkelt at publicere små lydbidder på nettet – et smart værktøj både for journalister og folk der bare gerne vil dele en oplevelse fra deres hverdag.

Og så skal vi ikke glemme, at vi snart lokker med at lade Jer lyttere lave Jeres helt egen udgave af Harddisken. Detaljer følger, men I kan godt gå igang med at tænke over Jeres eget bidrag: 1-3 minutter med Jeres bud på den fedeste, sjoveste, vigtigste teknologi fra det første tiår i 2000-tallet!

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: